Forbrukerinfo er uavhengig og leserorientert. Innholdet vårt inkluderer reklamekoblinger og gratis for alle.

Kjøkkenutstyr

Vakuumpakke test – De 3 best anmeldte

Vakumpakke test

Vi har søkt på markedet etter deg og funnet tre toppmodeller basert på vakuumpakketester. Felles for dem alle er at de gjør det bra i anerkjente tester både i innland og utland.

Denne vakuumpakketesten vurderer:

 •  De 3 modellene
 •  FAQ: Ofte stilte spørsmål
 •  Tips for vakuumpakking uten vakuumpakker
 •  Slik har vi valgt topp 3

1. Food Saver V2860 vakuumpakker

 • ✅ Testvinner ved Forbrukerrådet Tænk
 • ✅ Topscorer hos svenske Råd & Rön

Foodsaver vakumpakker e1611265361405

Vil du pakke maten helt tett før du legger den i fryseren eller kjøleskapet? Da er Food Saver V2860-maskinen noe for deg. Modellen sikrer enkelt og effektivt at maten holder seg fersk over lengre tid. Den er håndfri, så den håndterer hele vakuumprosessen.

Den har to forskjellige tetningsnivåer. Dermed kan den brukes til både tørr og våt mat. Sist men ikke minst har den et stilig design. Den er laget av rustfritt stål, som også gjør den solid.

💡 Spesifikasjoner:

 • 🔺 Vakuumtrykk: 0,8 bar
 • 🔺 Effekt: 105 watt
 • 🔺 Innstillinger: 3
 • 🔺 Farge / materiale: Rustfritt stål
 • 🔺 Høyde: 10 cm
 • 🔺 Dybde: 29 cm
 • 🔺 Bredde: 40 cm

2. Caso VC10 vakuumpakker

 • ✅ Toppscorer ved Forbrukerrådet Tænk
 • ✅ Test-vinner på Politiken

Caso VC10 Vakuumpakker e1611265665826

Elsker du å eksperimentere på kjøkkenet? Da bør du investere i denne modellen fra Caso. Den er ideell for tilberedning av sous vide, der maten må være vakuumpakket. Det er imidlertid også bra for å sikre at maten holder seg fersk lenger eller unngår frostskader.

Modellen kan forsegle poser med en bredde på opptil 30 cm. Den har også en smart folieboks for oppbevaring av folierullen. Folieruller er inkludert i kjøpet.

💡 Spesifikasjoner:

 • 🔺 Vakuumtrykk: 0,8 bar
 • 🔺 Vakuumhastighet: 9 liter / min
 • 🔺 Effekt: 110 watt
 • 🔺 Farge / materiale: Svart / sølv
 • 🔺 Høyde: 9 cm
 • 🔺 Dybde: 15 cm
 • 🔺 Bredde: 35,5 cm

3. OBH Nordica Supreme 7949 vakuumpakker

 • ✅ Toppscorer i Forbrukerrådet Tænk
 • ✅ Best i test på svenske Råd & Rön

OBH Nordica Supreme 7949 vakumpakker e1611267258697

Hvis du ikke vil gå på akkord med noe når du leter etter en vakuumpakker, bør du velge denne. Denne modellen fra OBH er uten tvil i den øvre enden av prisskalaen.

Imidlertid får du også en glimrende maskin for pengene. Den er utrolig brukervennlig, og stille når den er i bruk. Du kan vakuumpakke alle slags matvarer, enten de er tørre eller våte. Maskinen holder effektivt all slags mat fersk og fri for frostskader.

💡 Spesifikasjoner:

 • 🔺 Vakuumtrykk: 0,8 bar
 • 🔺 Vakuumhastighet: 12 liter / min
 • 🔺 Effekt: 130 watt
 • 🔺 Farge / materiale: Svart / sølv
 • 🔺 Høyde: 12,8 cm
 • 🔺 Dybde: 26 cm
 • 🔺 Bredde: 43,5 cm

FAQ: Ofte stilte spørsmål

Hva er vakuumpakking?

Vakuum er betegnelsen på et luftfritt rom. Teknikken er altså basert på å trekke mest mulig luft ut av en innpakning. Når du vakuumpakker maten, fjerner du overflødige partikler og molekyler.

Det skjer nesten gjennom en slags støvsuger. Dermed er maten helt forseglet til du åpner innpakningen igjen og slipper luften inn.

En typisk vakuumpakke kan suge 10 liter luft ut av en wrap per minutt. Derfor tar det ingen tid å sørge for at maten er forseglet når du har den smarte maskinen tilgjengelig.

Det er avgjørende at du bruker poser som er beregnet for vakuumpakking. Vanlige fryseposer er ikke gode nok. Dette er fordi det ikke er mulig å få nok luft ut av de vanlige posene.

Teknikken er spesielt mye brukt i profesjonelle restauranter og industrikjøkken, men  det også mye å hente på å implementere det hjemme.

Hva er fordelene med å vakuumpakke maten

Du lurer kanskje på om det i det hele tatt er noen grunn til å investere i en vakuumpakker? Du kan enkelt pakke inn maten selv, men det er en rekke store fordeler med å bruke litt ekstra penger på å tette maten ordentlig.

Du kan lære mye mer om dette i de følgende avsnittene. Her tar vi deg gjennom de viktigste fordelene med vakuumpakking.

Bedre holdbarhet

Den store fordelen med vakuumpakking av matvarer er at du kan forlenge holdbarheten betydelig. Dette gjelder uansett om det er mat fra kjøleskapet eller i fryseren.

Bakteriene og mikroorganismer som ødelegger maten over tid trenger oksygen for å vokse. Imidlertid er det oksygen ikke tilstede når du bruker vakuum. Det kan altså sies at maten er i en beskyttet atmosfære.

Og det betyr mye hvor lenge det holder seg friskt. Mugg kan heller ikke trives i vakuumpakking.

Selv om miljøet har lite oksygen, betyr ikke dette at alle bakterier holdes borte. Dette inkluderer melkesyrebakterier, som kan gjøre maten sur. Derfor er levetiden ikke uendelig så snart du har brukt en vakuumpakker.

Man antar likevel at holdbarheten generelt dobler 5 ganger. Så du trenger å bekymre deg for at maten blir dårlig. Den danske veterinær- og matforvaltningen anbefaler for eksempel at kjøttdeig bare kan ligge i fryseren i 4 måneder. Men hvis du vakuumsuger kjøttet, kan du enkelt forlenge den tiden.

Frostbit

Når du fryser mat, vil det over tid dannes iskrystaller og frost. Dette kan føre til frostskader, som påvirker kvaliteten på maten og ikke minst smaken. Spesielt når maten ikke er ordentlig pakket, vil frostskaden raskt oppstå.

Her er imidlertid vakuumpakking en perfekt løsning. Den tette og oksygenfrie emballasjen beskytter maten mot frost.

Et godt eksempel er hvis du fryser en god biff med en fettkant i en vanlig frysepose. Fordi fett er til stede, vil biffen over tid begynne å bli harsk.

Det er ikke skadelig å spise, men det går ut over den gode smaken. For at harskhet skal starte, må oksygen være tilstede. Og som du vet, kan du unngå det med et vakuum. Så du kan ta kjøttet ut av fryseren – selv etter lang tid – og likevel få deilige og saftige biffer til kvelden.

Spar penger

Det er ingen tvil om at en vakuumpakker er en investering. Men hvis du velger å bruke penger på den smarte maskinen, kan du spare på sikt. Først og fremst unngår du matsvinn i større grad.

Maten kan bli lenger både i kjøleskap og fryser. Dette gir deg et bedre tidspunkt å spise den før den blir dårlig. Samtidig er vakuum ideelt for lagring av rester fra middagen til senere.

Dette forhindrer deg også i å bare kaste overflødig mat direkte i søpla. Sist, men ikke minst, kan du handle stort for kjøtt, for eksempel når det er på tilbud. Når du vakuumpakker, fyller pakkene nesten ingenting. Derfor kan du ha plass til mye mer i fryseren. Her må du sørge for å vakuumpakke porsjoner av kjøtt som samsvarer med husstandens størrelse og behov. På denne måten unngår du også unødvendige rester og avfall.

Sous vide

Hvis du er litt interessert i matlaging, har du sannsynligvis allerede hørt om sous vide. Og hvis du vil kaste deg ut i det, er en vakuumpakker et must. Sous vide betyr ganske enkelt «under vakuum». Før matlaging er kjøttet ganske enkelt vakuumpakket.

Kjøttet tilberedes deretter i et vannbad ved lav temperatur i en lengre periode. Det gir et helt unikt og ømt resultat, som uten tvil får vil falle i smak. Den populære danske matbloggen Gastromand har testet hvilke type kjøtt som er best for sous vide. I følge dem kan du prøve metoden med flankbiff, høyre ribbe og indrefilet.

Rask marinering av kjøtt

En siste ting du kan bruke en vakuumpakke til er marinering av kjøtt. Vanligvis bør kjøttet stå i marinaden over natten eller i det minste i flere timer før smaken virkelig setter seg. Dette er ikke tilfellet hvis du bruker vakuum.

Her kan du gjøre det på bare 20 minutter. Vakuumet øker hastigheten på marineringsprosessen betydelig. Det er enormt smart hvis du ikke har hatt tid til å tilberede maten på forhånd.

Hvordan finner du den rette vakuumpakkeren?

Markedet for vakuumpakkere er stort. Metoden har blitt utrolig populær blant nordmenn. Derfor kan det også være vanskelig å finne ut hvilken maskin du skal velge.

Det er noen viktige ting du kan se etter i søket ditt.

Pris og kvalitet er relatert

Det er helt avgjørende at du velger en vakuumpakke av riktig kvalitet. Den må kunne forsegle posen godt nok. Ellers går du klipp av alle fordelaktige effekter. Det må derfor ikke være mulig for luft å sive inn i posen.

Hvis du vil være trygg på at du har en med god kvalitet, krever det også at du er villig til å betale litt mer. Pris og kvalitet henger uten tvil sammen. Forbrukerrådets test av vakuummaskiner viser at det er de dyreste modellene som klarer seg best.

Hvor mange funksjoner er nødvendig?

Det er stor forskjell på hvor mye de forskjellige maskinene kan gjøre. Noen er ganske enkle og kan bare forsegle og suge luften ut av posen. Andre er imidlertid langt mer avanserte. Derfor må du bestemme deg hvor mye du trenger og ønsker.

Noen maskiner kan for eksempel kobles på andre beholdere, hvor du kan suge luft ut etterfølgende. Noen av maskinene lar deg også endre sugeeffekten.

Det betyr noe om du vakuumpakker tørr eller våt mat. Du kan også få maskiner med en innebygd skjærer. På denne måten slipper du å klippe posen selv. Jo mer maskinene kan, jo dyrere blir de ofte også. Det er også verdt å huske på når du skal velge en maskin.

Tips for vakuumpakking uten en vakuumpakker

Er du ikke villig til å bruke penger på en vakuummaskin? Du kan faktisk fortsatt vakuumpakke maten uten. Du bør være oppmerksom på at metoden langt fra er like effektiv som ved bruk av en maskin. Du kan ikke være like sikker på å få ut all luften. Alt du trenger er en pose med zip-lukking og en bolle med vann. 

Sørg for å velge en frysepose av god kvalitet som lukkes tett. Fyll først en stor bolle med vann. Så legger du maten i posen og fordeler den jevnt. Metoden fungerer både for kjøtt og grønnsaker. Deretter klemmer du manuelt så mye luft ut av posen som mulig og lukker den nesten helt i. Hjørnet må være åpent. Hold deretter hånden mot det åpne hjørnet og senk posen i vannet.

Når vannet når hjørnet, lukker du posen helt. Ikke la vann komme inn i posen. Den andre hånden kan du bruke til å presse luftbobler ut med. Nå er posen klar til å legges i fryseren eller kjøleskapet.

vakuumpakker test kjoeleskab e1611267595469

Vakuumpakketest: Slik valgte vi topp 3

Ved utarbeidelsen av denne guiden har vi i Forbrukerinfo ikke testet vakuummaskinene selv. Vi har gjennomført en grundig undersøkelse med flere eksperter og troverdige kilder. I utgangspunktet er artikkelen basert på resultater fra flere store tester både fra innland og utland. Nedenfor kan du lese mer om alle de forskjellige testene. Dette gir deg muligheten til å utforske dem videre selv.

Forbrukerrådet Tænk – vakuumpakketest

Den anerkjente forbrukerorganisasjonen Tænk er ledende i Danmark når det gjelder testing av produkter. Dette er en uavhengig organisasjon som jobber for å fremme et bærekraftig og sosialt ansvarlig forbruk. De laget en test på vakuumpakkere senest i 2016.

Her var 6 produkter gjennom den omfattende testen. Alle produktene har blitt bedømt på deres evne til å forsegle posene tett. I tillegg er det testet om de er enkle å bruke og forstå. Støynivået har også vært med i testen. Det samme gjelder kvaliteten til maskinene.

Advice and Rön – test av vakuumpakker

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön minner på mange måter om danske Tænk. Deres viktigste oppgave er å hjelpe forbrukere å spare tid og penger. Nettstedet har laget en omfattende test av 10 vakuummaskiner. Produktene spenner vidt i prisklasser. De har alle blitt bedømt på bakgrunn av blant annet fart og evne til å suge luften ut. Du kan lese hele vakuumpakketesten deres her .

Politikk – vakuumpakketest

Den danske avisen Politiken er mest kjent for å skrive om aktuelle nyheter. De tester forskjellige produkter slik at forbrukerne bedre kan navigere seg gjennom de mange alternativene. I 2015 testet avisen til sammen seks forskjellige vakuummaskiner. Vakuumpakketesten deres kan leses av abonnenter her.

De smarte maskinene kommer i mange forskjellige design. De fleste av oss tar nok bare en vanlig frysepose når vi trenger å legge mat i fryseren. Men hvis du vil sikre optimal friskhet og ikke minst holdbarhet, er det ikke nok. Det er viktig å unngå å få for mye oksygen i posen. Og her er det ingen mer effektiv metode enn å bruke vakuumpakning.

Skriv en kommentar

nine − five =