Forbrukerinfo er uavhengig og leserorientert. Innholdet vårt inkluderer reklamekoblinger og gratis for alle.

Kjøkkenutstyr

TEST: Frityregryte og airfryer – De 3 beste

Frityregryte og airfryer

Skal du lage deilige og sprø pommes frites til kveldens biff? Da vil du utvilsomt oppnå det beste og mest smakfulle resultatet med en frityrgryte. Og det er ikke bare gylne poteter som frityrgryten kan trylle frem.

Det er nesten ingen grenser for hva du kan bruke den magiske gryten til på kjøkkenet. Det en rekke forskjellige varianter på markedet. For å gjøre det mer lettere for deg, har vi derfor valgt tre frityrgryter. Felles for disse frityrkokerne og airfryerne er at de gjør det bra i tester og får gode anmeldelser fra både fagpersoner og brukere.

Denne Airfryer- og frityrkokertesten går gjennom:

 • ✅ De 3 modellene (Tefal, Phillips, OBH)
 • ✅ FAQ: Spørsmål og svar
 • ✅ Test magasiner

1. Tefal Easy Pro Fryer

 • ✅ Testvinner ved Forbrukerrådet Tænk
 • ✅ Topscorer i det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön
 • ✅ Testvinner på den svenske testavisen Icakuriren

Tefal Easy Pro Fryer

Vil du ha perfekte resultater hver gang du bruker frityrkokeren? Da bør du satse på denne frityrgryten fra Tefal. Denne testvinnende modellen er i en klasse for seg. Her kan du tilberede mye god mat uten at du trenger å bruke mye olje.

Dermed trenger ikke steking i det hele tatt være så usunt. Gryten har også et justerbar termostat. I tillegg er de forskjellige delene av gryten avtakbare og oppvaskmaskinsikre.

💡Spesifikasjoner:

 • 🔺 Effekt: 2200 watt
 • 🔺 Kapasitet: 3 liter
 • 🔺 Farge: Stål
 • 🔺 Lengde: 53 cm
 • 🔺 Bredde: 28 cm
 • 🔺 Dybde: 26 cm
 • 🔺 Vekt: 2,79 kg

2. Philips HD9650 / 90 Airfryer

 • ✅ Testvinner ved Forbrukerrådet Tænk
 • ✅ Mange 5-stjerners brukeranmeldelser
 • ✅ God mat med mindre fett

Philips HD9650 : 90 Airfryer

Med denne frityrkokeren fra Philips kan du oppnå gode og fettfattige resultater. Dette skyldes den unike Rapid-Air-teknologien. Du har ikke bare ha muligheten til å frityrsteke maten. Gryten kan også steke, grille og bake.

Så du kan virkelig slå deg løs på kjøkkenet. Den har en kapasitet på 1,2 kg, slik at du enkelt kan lage mat for hele familien. Du kan enkelt kontrollere både tid og temperatur på den smarte digitale skjermen. Sist men ikke minst, er den utrolig enkel å rengjøre etter bruk.

💡Spesifikasjoner:

 • 🔺 Effekt: 2225 watt
 • 🔺 Kapasitet: 1,4 kg
 • 🔺 Farge svart
 • 🔺 Høyde: 32,3 cm
 • 🔺 Bredde: 43,3 cm
 • 🔺 Dybde: 31,6 cm
 • 🔺 Vekt: 7,9 kg

3. OBH Nordica – Actifry Genius 1,7 kg

 • ✅ Toppscorer i Forbrukerrådet Tænk
 • ✅ Toppscorer i svenske Råd & Rön
 • ✅ Mange gode brukeranmeldelser

OBH Nordica – Actifry Genius 1,7 kg

 

Hvis du er en ekte matnerd, må du investere i en profesjonell frityrgryte. Det er akkurat det du får med denne modellen fra OBH Nordica. Gryten har en brukervennlig digital skjerm. Her kan du enkelt stille inn tid og temperatur.

Den har også en kontrollindikator som viser når gryten er klar til bruk. Som noe helt unikt har den en spesiell funksjon som heter Cool Zone. Det forlenger holdbarheten til oljen. Samtidig forhindrer det at matrester brenner. Pannen har plass til 4 liter olje, noe som er med på å sikre et jevnt resultat på stekepannen hver gang.

💡Spesifikasjoner:

 • 🔺 Effekt: 2000 watt
 • 🔺 Kapasitet: 4 liter
 • 🔺 Farge: Stål
 • 🔺 Lengde: 56 cm
 • 🔺 Bredde: 27 cm
 • 🔺 Dybde: 28 cm
 • 🔺 Vekt: 2,9 kg

FAQ: Spørsmål og svar

💡Hvordan velger du riktig frityrgryte?

Det er mange gode grunner til å utstyre kjøkkenet ditt med en frityrgryte. Denne typen tilberedninger gir en helt unik smak og ikke minst sprøhet til både grønnsaker og kjøtt. Samtidig kan frityrkokeren også spare deg for mye tid i hverdagen.

Gryten håndterer matlaging helt av seg selv. Du trenger bare å legge poteter eller grillet kylling i den varme oljen. Og på kort tid har du et deilig og sprøtt resultat.

Frityrgryter kommer i mange forskjellige design og ikke minst prisklasser. Derfor må du tenke deg om før du velger en modell. Nedenfor får du et lite innblikk i noen av de viktigste tingene du bør vurdere før du kjøper en frityrgryte.

Kapasitet

Det er veldig forskjellig hvor mye mat de forskjellige frityrgrytene rommer. Derfor må du vurdere hvor stor gryte du trenger. De minste modellene har plass til omtrent 800 gram mat.

Du kan enkelt finne frityrgryter som kan steke flere kilo av gangen. Du må være klar over at jo større kapasiteten er, desto større er frityrgrytene også fysisk. Så du må tenke på om du har plass til å ha en stor modell som står i hjemmet.

Timer

I dag er det standard at de fleste frityrgryter har en innebygd timer. Det lar deg ta presis tid på frityrkokeren. Noen modeller har en smart digital timer. På andre modeller er det likevel manuelt. Her må du vurdere dine personlige preferanser, men det er uten tvil den digitale løsningen som gir den mest nøyaktige tidtakingen.

Temperatur

Avhengig av hvilken mat du skal tilberede, skal du bruke forskjellige temperaturer. Derfor kan du også stille temperaturen på frityrkokere. Det er forskjellig i hvilken grad de forskjellige modellene varierer i temperatur. Også her må du tenke på dine personlige behov.

Pris

Selvfølgelig kommer vi ikke utenom prisen. Det kan svinge mye når det gjelder frityrgryter. Så du må bestemme deg hvor mye du har råd til å bruke. Det er ingen tvil om at pris og kvalitet går hånd i hånd.

Hvis du vil ha et godt resultat og en frityrkoker med god holdbarhet, lønner det seg å bruke litt ekstra. Jo flere funksjoner en frityrkokere har, jo dyrere blir det vanligvis også. Det er imidlertid god mulighet til å finne gode frityrgryter i prisklasser der de fleste har råd.

Airfryer eller frityrgryte?

Sist men ikke minst, velg typen frityrgryte du vil ha. I dag har det dukket opp et alternativ til den klassiske frityrkokeren. En airfryer kan gi deg nesten det samme gode resultatet uten å bruke like mye fett.

En airfryer tilbereder mat gjennom varm luft i stedet for store mengder kokende oljeSå du må selv bestemme om du vil gå en sunn rute eller holde deg til frityrkokeren du kjenner.

🤷Hvordan kan airfryer erstatte frityrkokeren?

I dag finner du et sunnere alternativ til den fete formen for matlaging. Air Fryers steker med en veldig beskjeden mengde olje. Her sirkulerer det i stedet varm luft som steker maten. Ofte er det nok bare å legge til en skje olje for å oppnå et innbydende resultat. Så du kan drastisk redusere det daglige fettinntaket ditt ved å bytte til en airfryer i stedet for frityrkokeren.

For eksempel, når du lager pommes frites, kan du redusere fettinnholdet til 3% ved å bruke en Air Fryer. Til sammenligning er fettinnholdet litt over 14% når du bruker frityrkokeren. Så det gjør en stor forskjell i ditt daglige kaloriinntak.

Det er ingen tvil om at Air Fryers er et sunnere valg. Spørsmålet er imidlertid om kvaliteten på det ferdige resultatet er like god? Forbrukerrådet Tænk har undersøkt dette nærmere. Testen deres viser at bare en av de testede airfryerne kan lage like gode pommes frites som frityrgrytene i testen. Så du kan hoppe over den store mengden olje og fortsatt få sprø pommes frites. Det er imidlertid langt fra alle modeller som kan levere på ønsket nivå.

Flere fordeler

Generelt er det mange fordeler med Air Fryers, foruten å være sunnere enn frityrkokere. Først og fremst er de tryggere å bruke. Dette er fordi du ikke bruker mye varm olje, som kan ta fyr ved overoppheting.

I tillegg er rengjøring også enklere med en Air Fryer. Det blir ikke så fettete som en frityrkoker. Samtidig blir du også kvitt den særegne og irriterende lukten som vanlige frityrgryter gir fra seg.

Økonomisk er det både fordeler og ulemper med en airfryer. Det er uten tvil dyrere å anskaffe en airfryer enn en vanlig frityrkoker. Du kan enkelt få en god frityrkoker til rundt 500 kroner. En god Air Fryer kan derimot lett koste godt over 1000 kr. Motsatt er Air Fryers billigere å betjene. Du trenger ikke kjøpe mange liter olje, som må skiftes regelmessig.

👍Hvordan bruker du frityrkokeren riktig?

Planlegger du å slå på frityrkokeren for å lage sprøe godbiter til ditt neste måltid? Her kommer noen få, men viktige tips om hvordan du friterer best og tryggest.

Hold temperaturen nede

Det første viktige er innstillingen av varmen. Her kan du få oljen til å holde seg lengst mulig hvis du steker maksimalt 160 grader. Dette reduserer også risikoen for at oljen utvikler seg ugunstig.

Når du varmer opp oljen for mye, kan det dannes akrylamid. Akrylamid er et kjemisk stoff som blant annet brukes til å lage plast. Stoffet også dannes ved å tilberede matvarer med mange karbohydrater ved høy varme. I følge Consumer Council Think mistenkes akrylamid å føre til kreft. I tillegg kan det skade arv og reproduksjonsevne.

Bruk riktig olje

Selve oljen du velger å frityrsteke med har også stor innvirkning på resultatet. Du bør alltid velge med en smak-nøytral olje til steking. Så det er en veldig dårlig idé å helle olivenolje i stekepannen. I tillegg må oljen ha et lavt smeltepunkt.

Av sikkerhetsmessige grunner må oljen også ha et høyt røykepunkt og lite skumdannelse. På denne måten unngår du selvantennelse og oljen skummende over pannen. Både rapsolje og solsikkefrøolje egner seg godt til fritering. Du kan imidlertid også kjøpe ferdigblandet stekeolje. Dermed er du helt sikker på at oljen oppfyller alle kravene.

Unngå krydder

Maten din må selvfølgelig krydres med salt og andre krydder. Vær imidlertid forsiktig så du ikke gjør dette mens maten er i frityrkokeren. Dette er fordi det hjelper å bryte ned oljen. Vent derfor til maten er ferdigstekt.

Bytt olje regelmessig

Du kan bruke oljen i en frityrgryte gang på gang. Imidlertid må det fortsatt skiftes ut fra tid til annen. Det er viktig å få det gjort i tide. Ellers kan maten smake vondt. Oljen kan også være helseskadelig.

Hovedregelen er at oljen må skiftes etter bruk 8-10 ganger. Her er det viktig at du følger instruksjonene i bruksanvisningen for din spesifikke frityrkoker. Husk å ikke helle brukt olje i vasken. I stedet må den helles i en forseglet beholder før den går i søpla.

🔥Hvordan unngår du brann i frityrkokeren?

Når du friterer bruker du enorm varm olje. Derfor er det alltid en innebygd risiko når du velger å lage maten på denne måten. Hvert år opplever brannvesenet eksempler på at frityrkokere går i brann. Dette skjer vanligvis når det er en feil i termostaten. Dermed har du ingen kontroll over oppvarmingen av oljen. Og det fører raskt til at oljen overopphetes.

Et annet problem kan være at væskenivået er for lavt i frityrkokeren. Det kan også føre til brann. Når det er brann i frityrkokeren, kan den lett spre seg til andre steder. Og det kan føre til store skader på bygningen.

I dag er sikkerheten til de fleste nyere modeller veldig bra. Du må likevel ta forholdsregler hver gang du bruker apparatet. Under kan du lese Købstædernes Forsikrings guide om hvordan du bare kan unngå ulykker når du har frityrkokeren i bruk.

 1. 🔺 Tilsett aldri mer olje i frityrkokeren enn anbefalt av produsenten.
 2. 🔺 Overhold alltid serviceinspeksjoner på frityrkokeren.
 3. 🔺 Hold øye med driftstermostaten. Bruk aldri frityrgryte med defekt termostat.
 4. 🔺 Forsikre deg om at avtrekkssystemet stopper automatisk i tilfelle det brenner i frityrkokeren.
 5. 🔺 Hold avtrekksdekselet (hetten) rent. Dette bør gjøres en gang i uken.
 6. 🔺 Installer en F-håndslukker på kjøkkenet. Dette er en spesiell brannslukningsapparat for frityrkokere.

💡Hvordan har vi valgt topp 3?

Ved utarbeidelsen av denne guiden har vi i Forbrukerinfo ikke testet stekepannene selv. Vi har imidlertid gjennomført en grundig undersøkelse med flere eksperter og troverdige kilder. I utgangspunktet er artikkelen basert på resultater fra flere store tester både hjemme og i utlandet. Nedenfor kan du lese mer om alle de forskjellige testene. Dette gir deg muligheten til å utforske dem videre på egen hånd.

Forbrukerrådet Tænk

Den anerkjente forbrukerorganisasjonen Tænk er ledende i Danmark når det gjelder testing av produkter. Dette er en uavhengig organisasjon som jobber for å fremme et bærekraftig og sosialt ansvarlig forbruk. Senest i mars 2016 testet de frityrkokere. Her var 12 produkter gjennom den omfattende testen. Alle produktene har blitt vurdert på grunn av deres evne til å levere sprø og jevn pommes frites fra frost. I tillegg har de blitt bedømt på hvor mye energi de bruker og hvor enkle de er å rengjøre.

Råd og Rön

Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön minner på mange måter om danske Tænk. Deres viktigste oppgave er å hjelpe forbrukere til å spare tid og penger. Nettstedet har kontinuerlig testet robotgressklippere de siste  årene. Nettstedet har testet 12 tradisjonelle frityrkokere og 7 airfryere. Produktene spenner vidt i prisklasser. De har alle blitt bedømt på bakgrunn av blant annet hastighet, stekeevne og brukervennlighet. Du kan lese hele testen her .

Icakuriren

Icakuriren er en svensk ukeavis som ofte tester forbruksvarer. De har testet totalt 10 produkter basert på flere avgjørende kriterier. I testen er både vanlige frityrgryter og Air Fryers representert. Du kan lese hele testen her .

Skriv en kommentar

4 × three =