En god natts søvn er helt avgjørende for vårt generelle velvære. Det kan påvirke både energinivået og humøret vårt om dagen hvis vi ikke har sovet nok. Samtidig kan det også påvirke helsen. Derfor bør du unne deg en ordentlig seng. Hvis du leter etter en ny dobbeltseng, bør du lese artikkelen her. Vi guider deg til tre deilige dobbeltsenger. Felles for dem alle er at de garantert sender deg godt til drømmeland.
Priser oppdatert 27. januar 2020.
1 av 3: Saga Fjäll tilbud – Billig dobbeltseng
- Høy kvalitet
- 15 års garanti
- Intelligent fjærsystem
Billig dobbeltseng fra NordicDream
Denne dobbeltsengen fra NordicDream kan gi deg en fantastisk natts søvn i mange år fremover. Her får du kvalitet for alle pengene. Dobbeltsengen tilbyr komfort i flere nivåer. Nederst er det en rammemadrass med et dobbelt lag pocketfjær. På toppen av det finner du en deilig fjærmadrass med unike fjær som gir komfort til fingerspissene. Kronen på verket er overmadrassen. Det er varmeregulerende. I tillegg har den sider slik at den kan tilpasses forholdene.
FØRPRIS:
Tilbud: 6.495,00 KR
2 av 3: Nordkap box tilbud – Billig dobbeltseng
- Luksus rammemadrass
- Posende lateks
- Bestseller i nettbutikken
Billig dobbeltseng fra Sengefabrikken
Vil du ha det beste av det beste? Så bør du gå med denne modellen her. Dobbeltsengens madrasser er sikret med en unik sklisikker teknikk. Dette gjør madrassen stabil. I tillegg får du et best mulig miljø å sove i med et vaskbart naturmateriale. En annen bonus er at fjærmadrassen har tykk polstring.
Tilbud: 6.490 KR
3 av 3: Atlas tilbud – Billig dobbeltseng
- Unik støtte til hele kroppen
- Produsert i Danmark
- Mange gode kundeanmeldelser
Billig dobbeltseng fra Bedre Nætter
Denne billige dobbeltsengen her kan gi deg all støtte om natten du kan drømme om. Dette skyldes først og fremst den deilige overmadrassen. Den er utstyrt med en tykk kjerne. I tillegg er den ventilerende, slik at du oppnår et optimalt soveklima. I tillegg har den en fjærmadrass med 5 komfortsoner. Fjærmadrassen tilpasser seg også kroppens form og bevegelser. Sengestellet er laget av tre.
Tilbud: 5.799 KR
Vi har gode sovehjerter
Vi vet alle at det er viktig å få en god natts søvn. Ellers kjenner vi fort konsekvensene dagen etter. Selv om du ofte føler at du er på søvnkontoen, sover vi danskene faktisk mye. I det minste hvis man sammenligner oss med andre folk rundt om i verden.
Det viser en stor studie ifølge Universitetet i Bergen. Resultatene viser at vi nordmenn har sovet like lenge helt siden 1970-årene. Men til tross for at vi fortsetter å sove relativt lenge, sett i et ingernasjonalt perspektiv, så har vi i stor grad endret på selve søvnmønsteret vårt.
Ifølge studien sover vi nordmenn i gjennomsnitt 7 timer og 30 minutter om natten. Men i dag har vi en mer ujevn døgnrytme. Det er nemlig stor forskjell på hvordan vi sover i helgene og ukedagene, og vi sover faktisk en hel uke lenger i gjennomsnitt på søndager.
Tidligt op og tidligt i seng?
Man skulle også tro at vi la oss på samme tid og sto opp på samme tid som før, vi starter jo på jobb og skole på samme tid som for 40 år siden? Men sånn er det faktisk ikke. Den samme undersøkelsen viste nemlig noen litt merkelige vaner vi har lagt til oss gjennom de senere årene.
De målte nemlig hvor mange av oss som lå i sengen og sov når klokken var 23.30. I 1980 lå dette tallet på hele 72 prosent, noe som er en stor del av befolkningen. I år 2000 derimot var det tallet sunket helt ned til 55 prosent.
I tillegg til dette målte de i 1980 hvor mange som sov når klokken var 07.30 om morgenen. Da lå dette tallet på 23 prosent. Mens når de målte igjen i år 2000 så hadde dette tallet steget til 33 prosent – og det kan vel tenkes at dette tallet er enda høyere i dag. For det er nemlig de elektroniske dingsene vi omgir oss med som får skylden. Vi starter nemlig ikke på jobb noe senere, så det betyr at elektronikken rundt oss ghør at vi får dårligere tid om morgenen enn før.
Derfor er søvn så viktig
Uten nok søvn kan det være vanskelig for folk flest å få hverdagen til å holde seg sammen. Det påvirker oss negativt på en rekke forskjellige måter når vi ikke sover godt. Vi vet alle at vi kan være irritable og ikke svare når søvn ikke har vært den beste.
Noen opplever også at kroppen kan være fysisk øm. Andre har hodepine og konsentrasjonsvansker.
Men hvorfor er det egentlig så viktig å få de magiske 7-8 timer på øyet hver natt? Og kan lidelse av søvnmangel få alvorlige konsekvenser?
Svaret er ja. I følge Videnskab.dk er det viktig for hjernen vår å komme oss gjennom søvn. Det er under søvn at skadelige avfallsprodukter fjernes fra hjernen vår. Dette inkluderer stoffet amyloid-beta.
Vi danner det hele i hjernen vår om dagen. Og når den må fjernes igjen, skjer det mye raskere gjennom søvn. Blant annet hos pasienter med Alzheimers og demens, sees amyloid beta å akkumuleres mellom cellene.
Søvnmangel kan dermed forsterke utviklingen av begge sykdommene. Samtidig er det også bevist at søvnmangel kan føre til stress, fedme, diabetes og depresjon.
Prioriter søvnen for kroppens skyld
Når vi sover, tilbakestiller vi hjernen på mange måter og gjenoppretter den naturlige balansen. Det er her avfallsstoffene skilles ut, nye celler dannes og hele kroppen gjenvinner styrke.
Derfor kan du også tydelig føle det både mentalt og fysisk når du ikke har sovet veldig mye om natten. I en travel hverdag kan det være fristende å kutte en time eller to av nattesøvnen. Dermed er du kanskje bedre i stand til å få endene til å møtes.
Du bør imidlertid vurdere nøye om det er verdt prisen. I det lange løp kan det påvirke helsen og generelle trivsel betydelig. Men ikke bare slå av vekkerklokken heller. Studier indikerer også at det ikke har fordel å sove mer enn 8 timer pr natt.
Tvert imot, det kan også være skadelig på sikt.
Tips: 5 gode råd til bedre nattesøvn
Det er forskjellig fra person til person hvor lett vi sovner. For noen tar det ingen tid.For andre kan det være en uutholdelig kamp. Imidlertid er det noen forhold du kan være gjøre selv som kan forbedre sjansene for å sove tungt og godt. Her får du derfor 5 gode tips som ifølge danske Videnskab.dk vil sende deg trygt inn i drømmeland.
1. Hold deg vekk fra alkohol og koffein
Vi vet det alle sammen at vi ikke skal drikke kaffe like før leggetid. Koffeinet i de gyldne dråpene har en negativ effekt på søvnen. Det går rett og slett inn og kvikker opp kroppen i stedet for å berolige den. Og det forstyrrer den naturlige døgnrytmen. En studie fra 2013 sier at man ikke skal konsumere koffein etter kl. 17. Du må huske på at koffein ikke bare finnes i kaffe. Det er også til stede i te, kakao og mange brus og energidrikker.
Alkohol har ikke en oppkvikkende effekt som koffein. Faktisk vil du oppleve å bli trøtt av å konsumere alkohol. Imidlertid er det fortsatt ikke bra for søvnen din. Studier viser at vi sover dårlig og rastløst etter å ha drukket.
Dette er fordi kroppen bryter ned alkohol under søvn. Mange kjenner sannsynligvis også følelsen av å våkne altfor tidlig etter en kveld ute på byen.
2. Sørg for et godt soveklima
Det er helt avgjørende at det verken er for varmt eller for kaldt når du skal sove. Temperaturen på soverommet ditt er avgjørende for søvnkvaliteten. Du sover vanligvis best når huden din er mellom 25 og 30 grader varm.
For mange fungerer det å sove i et kjøligere rom med en varm dyne. Her kan det også hjelpe å velge en seng som er varmeregulerende.
3. Legg bort mobiltelefonen
Det er en dårlig vane for mange av oss har med det å å bla gjennom sosiale medier i sengen før vi legger deg. Det er imidlertid en veldig dårlig idé. Mobilen din avgir et kunstig blått lys fra skjermen. Og det kan bidra til å hemme utskillelsen av melatonin.
Dette er et søvnhormon som er viktig for å oppnå en naturlig søvn. Det samme skadelige lyset kommer fra TV-er, nettbrett og datamaskiner. Så du bør helt unngå elektroniske enheter på soverommet.
I tillegg kan det også være med på å vekke oppmerksomheten og tankene våre så mye at det blir vanskelig å roe seg ned. Det samme kan skje hvis du leser en veldig spennende bok like før leggetid.
4. Dropp hardtreningen rett før sengetid
Trening kan være en fin måte å holde kroppen trøtt på. Du bør imidlertid ikke legge treningen rett før leggetid. Hard trening frigjør adrenalin. Og dette kan holde deg våken en stund, selv hvis du prøver å sove.
5. Oppsøk solens stråler om vinteren
Om vinteren blir vi utsatt for langt mindre naturlig lys enn om sommeren. Derfor har vi også mindre hypokretin i kroppen. Dette er et protein som er med på å sikre en god søvnbalanse.
Det er derfor det er viktig å få så mye sollys om dagen i de kaldere månedene. Kunstig lys inne er rett og slett ikke nok. I tillegg må du sørge for at du ligger i mørket om natten. Her er sollys den verste fienden til søvnen.
Søvntips fra danske DR:
Den beste og værste sovestillingen
I tillegg til rådene ovenfor, bør du også vurdere hvordan du skal ligge i dobbeltsengen. Soveposisjonen er veldig viktig for søvnen din. Den optimale posisjonen er å ligge på ryggen. Dette holder nakken, ryggen og hodet i en nøytral posisjon.
Det er dermed mindre risiko for å våkne opp med smerter i kroppen. I tillegg unngår du også acid reflux og rynker i ansiktet. Sjansen for snorking er imidlertid økt.
Hvis du ikke liker å sove på ryggen, kan du rulle på siden din. Her vil rygg- og nakkesmerter også forhindres. Dette er fordi ryggraden holdes utstrakt. Hvis du er gravid, reduserer det også risikoen for snorking og urolig mage.
Det verste du kan gjøre er å sove på magen. Her kan du ikke holde ryggraden strukket. I tillegg er det også en unaturlig posisjon for nakken. I tillegg presser du ansiktet inn i puten, noe som kan forårsake rynker. Det er imidlertid bra for fordøyelsen å ligge litt på magen.
Hva skal du tenke over når du velger dobbeltseng?
Å finne den helt rette dobbeltseng er avgjørende. Først av alt fordi vi tilbringer enormt mye tid i sengen. Faktisk tilbringer vi vanligvis 33 prosent av livet vårt i sengen. Dette tilsvarer at en gjennomsnittlig nordmann bruker rundt 26,5 år på å bare sove.
Det er imidlertid mange dobbeltsenger å velge mellom på markedet. Derfor kan det være en vanskelig beslutning. Og en god dobbeltseng er også en god investering.
Derfor blir det enda viktigere å finne en seng som passer dine behov. Du vil sannsynligvis måtte ligge i den i mange år fremover. I det neste avsnittet vil vi guide deg til hva du bør tenke over før du kjøper en ny dobbeltseng.
Elevation, kontinental eller boxmadras?
Først av alt må du bestemme hvilken type seng du vil ha. Her skilles det mellom tre typer. Det er regulerbare senger, kontinentalsenger og rammemadrasser. Hver har sine fordeler og ulemper.
En regulerbar seng er for deg som ønsker en seng som kan justeres i både hode og fot. Den heves og senkes ved hjelp av en motor. Det er smart hvis du har fysiske problemer eller vil ligge ekstra behagelig. Det er også praktisk hvis du liker å sitte opp og lese eller se på TV i sengen. Her får du optimal støtte – også i sittende stilling.
En kontinentalseng er en høy seng med flere madrasslag. Her er fokuset på komfort skreddersydd til dine personlige behov.
Sist men ikke minst, har du rammemadrass. Dette er den enkleste typen seng. Her er bena montert rett i bunnen av madrassen. Det er ofte også den billigste løsningen.
Hvorfor er madrassen er avgjørende?
Sengemadrassen er veldig viktig for hvordan du ligger om natten. Her er noen ting du må huske på.
Først av alt, finn ut om den skal være hard eller mykt. En god indikator på fasthet er vekten din. Hvis du veier mindre enn 75 kg, velger du en med medium fasthet. Hvis du veier mer, bør du velge en fast modell. Hvis du pleier å svette om natten, kan en hard madrass være en fordel. Her synker du ikke så mye ned i madrassen. Jo mer du er i kontakt med madrassen, jo varmere blir du.
Temperaturen har mye å si i forhold til madrasser. Skummadrasser er generelt varmere enn for eksempel lateks. Det er viktig å ikke ligge for kaldt eller varmt. Men det viktigste når du skal kjøpe en ny seng er imidlertidig at du prøver madrassen før du kjøper.
Du kan helt fint prøve den i noen minutter i butikken. Her er det viktig at du legger deg i din foretrukne soveposisjon. Det kan imidlertid være nødvendig å ta madrassen hjem og prøve den. Det er ofte bare her du får et skikkelig inntrykk av det.
Mange forhandlere lar deg også prøve det i 60 eller 90 dager. Hvis det ikke passer dine behov, kan du få den byttet uten ekstra kostnad.
Skriv en kommentar